Istoric

Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea este un club profesionist de handbal din Râmnicu Vâlcea, România. Denumit iniţial Handbal Club Oltenia, clubul se consideră succesor al CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, creat în 1973 şi care s-a desfiinţat din cauza problemelor financiare. HCM Râmnicu Vâlcea a jucat în Liga Naţională începând din sezonul 2013-2014.

Deoarece timpul până la expirarea înscrierilor în Liga Naţională era foarte scurt, acţionarii noului club vâlcean au apelat la structura sportivă deja existentă HC Oltenia, urmând ca apoi să-i schimbe numele într-unul mai reprezentativ pentru municipiul Râmnicu Vâlcea. Astfel, pe 1 iulie 2013, chiar înainte de termenul limită, clubul CS Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a înscris în Liga Naţională şi a anunţat că va preda locul echipei HC Oltenia. După preluarea acestuia, s-a precizat că noul club vâlcean îşi va schimba denumirea în HCM Râmnicu Vâlcea. Pe 15 iulie 2013, HCM Râmnicu Vâlcea a primit hotărârea judecătorească de constituire care îi permite finalizarea procedurilor de înscriere sub acest nume în Liga Naţională în locul CS Oltchim.

HC Oltenia este o structură sportivă mai veche, fără datorii sau obligaţii fiscale, care a fost folosită de municipalitate în vara anului 2013 pentru a prelua locul deţinut de CS Oltchim Râmnicu Vâlcea în Liga Naţională. În iulie 2013, prin hotărâre judecătorească, HC Oltenia şi-a schimbat numele în HCM Râmnicu Vâlcea. Maria Török-Duca, fosta mare handbalistă a Chimistului Râmnicu Vâlcea, a fost numită antrenor principal, iar altă fostă handbalistă, Mia Rădoi, antrenor secund. Clubul este finanţat în cea mai mare parte de la bugetul local al municipiului Râmnicu Vâlcea. În noua structură municipalitatea deţine 98 %, iar companiile Boromir Ind şi Annabella (fabrica de conserve „Râureni”) câte 1 %.